File formátumok: RAW, JPG, TIFF


Mikor melyikre van szükségünk? Nem minden esetben a RAW! Lényeg, hogy ha JPEG-et választunk, ott a legjobb minőségben mentsünk mindig. RAW esetében több biten tárol színt.

RAW nyerskép átméretezve 1600 pixel hosszúra

RAW CS3-al feldolgozva: 11mpixel-ből kis vágás, RAW feldolgozóval kivilágosítás, szín beállítása, Neat Image-el még nagy állapotában zajszűrés auto profillal, bicubic sharperrel méretcsökkentés 1600 pixelre, majd a gyíkot egy külön layer-en 50%-os "smart sharpen"-el élesítettem.

Általában nem szoktam ennyit tökölni a honlapomra felkerülő fotóimmal, de most kivételt tettem, mert be akarom mutatni, hogy egy halálra ítélt fotóból is ki lehet hozni használható képet. A RAW sokkal nagyobb színmélységben (12-14 bit) képes tárolni a színeket, mint a JPG(8), ebből adódóan sosem túl sötét a sötét. Viszont egy JPG-ből (színmélység spórolásos tárolási elve miatt) már viszont bármit is alkotni nehéz! Viszont van, hogy JPG-t alkalmazok fotózáskor, két esélye van, az egyik, mikor vadászni megyek terepre, az 1 gigás kártya kicsi. A másik lehetőség, hogy ISO3200-at használok. Van egy profilja a JPG kép készítésnek, ahol be lehet lőni egyéni beállítású profilokon keresztül, hogy milyenek legyenek az alábbi értékek: Kontraszt, Szaturáció, Élesség, Színtónus. Nekem nagy derített fény esetében a "PR1" úgy van beállítva, hogy +2; +2; +2; 0. Így nagy kontrasztos tűéles (objektív függő is) erős színes képeket kapok. Ezeket a képeket ISO100-on készítem. Magas ISO értéknél ezek a paraméterek baromi nagy zajt rajzolnának le. RAW esetében is. Viszont a "PR2" beállításom -2; -2; +2; -2 értékekkel rendelkezik. Ezt magas ISO érzékenységnél használom, így lehet "megmenthető" képet készíteni 3200-on is. A kész fotó lágyrajzú fakó színű (ALACSONY A SZÍNZAJ IS) szürke fátyolos képet kapok, amiről leszűröm a maradék színzajt Noise Ninja-val, ezek után CS3-al beállítom a level-t, adok neki master-t emelve(+20) színt a szaturációnál, egy kicsit pofozok rajta, és ezek után Neat Image-el leszűröm képzajra(szemcsézettség) ezek után bicubic sharperrel 1536x1024-re (felére) csökkentem a képet, egy leheletnyi élesítés, és DONE! :) Íme:

RAW-ISO100 JPG-PR1-ISO3200 JPG-PR2-ISO3200

ISO100 - 1536x1024 ISO3200 - 1536x1024  

Persze lehet mondani, hogy a levél erezetén nagyon meglátszik a részlethiány, meg egyéb helyeken is, de ha jól komponálunk akkor egy vágás nélküli, csak felére méretcsökkentett 1536x1024-es elfogadható fotónk lesz. ISO3200 érzékenységnél használjunk fix gyújtótávú obit ha lehet, hogy a részleteket megmentsük. De a legegészségesebb tudom az iso100, 8-as, vagy 11-es rekesz, és akármennyi záridő kombinációja, csak sokszor ez nem kivitelezhető.

Amikor megnyitok egy elkészített képet, amíg átalakításokon megy keresztül, mindig TIF-be mentek, nincs az a megapixeles kép, amit a maradék 22 giga hely ne bírna TIF formátumba magába fogadni. Ha minden módosításon túl vagyok, akkor méretcsökkentem 1024-re, azaz honlapméretre, dobok rá egy logót, és save as..