Hoya szülők - Kenko gyerekek


A Hoya az egyik legnagyobb lencsegyártó a világon. 2 db. konverterrel is megáldott az ég ettől a gyártótól és meg vagyok elégedve velük. Az egyik egy Kenko C-AF 1.5x TELEPLUS MC, a másik egy Kenko 2x TELEPLUS PRO300.

 

1.8-as EF 85mm-es fix optikával teszteltem, ami 1.8-as rekeszérték mellett is borotva éles. Azért biztosra mentem, így F4-et választottam. A kétszerező nagyon jól szuperál nagy fényerős optikákkal. Arra gondoltam, hogy veszek még egy canon EF 2x-ezőt, és kreálok egy objektívsort: 85mm/1.8+kenko 2x pro300+canon EF 2x = ekv. 408mm/F6-ot kapnék, ami nem is rossz :D Na de félre téve a tréfát, teleobikhoz találták ki ezeket. Zoom optikával azt hittem, hogy jó lesz. De nem. Nem hozta azt a tudást, ami benne van. És senki sem hibáztatható érte, csak én, mert összepárosítottam őket. A Sigma 120-400 @400/5.6-on szépen rajzol konverter nélkül, a 85-ös fix optikával is marad az élesség ha párosítom a kenkóval, de valahogy a zoom obi által levetített fény megtörik a konverterekben. Használjuk külön a két dolgot,  zoom obit zoomolni, konvertert fix optikára, nincs mese!

EF 85mm@F4  
EF 85mm@F4 +1.5x
EF 85mm@F4 +2x
EF 85mm@F4 +2x+1.5x

Természetesen 100% cropp, amit beillesztettem, default RAW előhívás. Kissé hülyén néz ki, de a parabolás képek közül az elsőt, amit konverter nélkül lőtem, valahogy az antenna tetejét fogta be az AF, pedig középponti volt beállítva, és állványról fényképeztem :D Na de sebaj. Jól látható, hogy a legalsó össz-konverteres kép is kifogástalan. Szintén furcsán tűnhet az erdős. Valahogy szerintem a fókusz hülyült meg 2x-es ill. 2x+1.5x képeknél. Mert pl. a parabolatükör 2 konverterrel is éles lett (nagyobb kontrasztot talált), az erdő meg homályos. Érdekes. Ez a konverteres téma erősen MF-os játék!

85-ös obinál ha mindkét konverterrel fókuszáltam is volt fókusz.
5.6-os HSM obinál 1.5x konverterrel volt fókuszom, 2x konverterrel alig volt AF.
Amíg az 1.5x-ös konverter nem chip-es, csak síma átvezetés van az elektronikánál, addig a PRO300-as
2x-ező chippes. Sőt, tapasztalatom szerint a chippes egyed nem csak az EXIF-ben írja helyesen a konverterezett adatokat, és rekesz állításkor (használat során) is átszámol, hanem a stabilizátort is vezérli.
Ehhez a cikkhez majd még járul egy kereső-nagyító későbbi teszt is, ahol sigma 120-400 obival kombinálom a pro300-as konvertert, és látunk MF-os (már pontosabb élességállításos) képeket.

A sigma 120-400-al + 1.5x konverterrel van gyors és biztos AF-em. 2x-ezővel már bizonytalan, MF-ben is alig jelez vissza az élességállítási pont.

Külön érdekesség, hogy ha a bal oldali 3 érintkezőt leragasztjuk, akkor "lesz" AF és AF visszajelzés. Lényegében ugyanaz mint ha egy lónak letakarjuk a szemét. Szó szerint csőlátás. :) Ugy viselkedik a főobi, mint ha nem lenne konverter közbeiktatva. Valószínűsítem, hogy a kapáslövésekre a továbbiakban is az 1.5x konvertert használom megbízható AF-el, lessátras témához meg kereső-nagyítóval kombinálom a 2x extendert és MF-ben fotózom majd.

 

Én ajánlom ezeket a konvertereket mindazoknak akiknek minimum F4-es fényerejeű obijuk van. 5.6-os teleobihoz csak abban az esetben, ha fix, és ha "EX"-es, vagy "L"-es.

És azoknak is ajánlom, akiknek nincs pénzük nagyobb-jobb obira és toldják inkább a jelenlegit. Mert úgyis rájönnek, hogy nincs értelme. Ha jó képet akarunk csinálni, akkot fix teleobi, nincs kecmec. És oda kell menni az állat szájába.

Szép fényeket kívánok!
Szeged
, 2010. 11. 05.
TakiTibi